Zjadamy coraz więcej cukru

Polacy coraz bardziej przybierają na wadze, a spożycie cukru ukrytego przekroczyło już 30 kg rocznie. Eksperci ostrzegają o szkodliwości cukrów ukrytych w produktach spożywczych.

– „Najnowsze statystyki wskazują, że już jedna czwarta osób żyjących w Polsce ma problemy z otyłością, a około 60% ma problem z nadmierną masą ciała i wykazuje, według wskaźnika BMI, nadwagę.” – tłumaczy Kamila Pawłowska.

Ekspertka ostrzega, że nadmierna ilość cukru w organizmie może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych i alarmuje – osoby spożywające duże ilości cukrów ukrytych mogą żyć o 15 lat krócej, niż osoby, które zrezygnowały z cukru w swojej diecie:

– „Nadwaga wiąże się również z chorobami dietozależnymi. Otyłość będzie wpływała na rozwój cukrzycy czy nadciśnienia tętniczego.” – zauważa dietetyk.

Okazuje się, że w ostatnim dziesięcioleciu, w Polsce, bardzo wzrosła konsumpcja substancji słodzących, a za ten stan rzeczy odpowiedzialni są m.in. producenci napojów gazowanych:

– „Obecnie spożywamy więcej cukru, niż przed dziesięcioma laty. Jest to spowodowane obecnością większej ilości cukru ukrytego w produktach, głównie w napojach słodzonych. Mniej używamy cukru tradycyjnego, którym słodzimy herbatę czy domowe wyroby cukiernicze. Wynika to głównie z dostępności produktów – producenci pokazują nam coraz szersze gamy produktów słodzonych, w tym również energetyków. Jak wiadomo, człowiek łatwiej zje cukier ukryty, ponieważ nie zdaje sobie do końca sprawy, ile w takim produkcie tego cukru się znajduje. Czasami jedna szklanka posłodzonego napoju zawiera dzienną, dozwoloną porcję cukrów prostych, czyli około 25 gram.” – podkreśla Kamila Pawłowska.

Okazuje się, że najwięcej cukru ukrytego spożywają osoby poniżej 20 roku życia:

– „Badania pokazują, że po produkty słodzone najchętniej sięgają dzieci. Gazowane produkty pije około 30% ośmiolatków. Aż 67% nastolatków sięga po napoje energetyczne. Jednak osoby dorosłe również chętnie piją pełne cukru produkty.” – dodała dietetyczka.

Na pytanie jak możemy przeciwdziałać rozwojowi nadwagi, ekspertka odpowiada:

– „Prawidłowo zbilansowane żywienie, zachowanie odpowiedniej przerwy pomiędzy posiłkami, spożywanie regularnych posiłków, będzie wpływało na stabilizację naszej glukozy we krwi, dzięki czemu zachcianki na słodycze ulegną obniżeniu. Ponadto, dostarczenie prawidłowej ilości węglowodanów wraz z dietą również zapewni sytość i nie będziemy już chcieli sięgnąć po słodkie zamienniki. Jednak, gdyby już ochota na coś słodkiego wystąpiła, warto znaleźć sobie jakąś alternatywę, żeby w przypadku poczucia głodu, nie pędzić do sklepu po batonika. Aktywność fizyczna również odgrywa tutaj dużą rolę – wpływa na prawidłowe stężenie glikemii we krwi oraz pozwala na kontrolowanie glukozy i insuliny, które mają duży wpływ na nasze zachcianki.”

źródło: Newsrm.tv