Wiele osób nie wie, że cierpi na alergię pokarmowa typu III

Badanie w kierunku alergii pokarmowej typu III, tzw. alergii IgG-zależnej zdobywa coraz większą popularność u osób walczących z problemem otyłości. Ten rodzaj alergii w wielu przypadkach jest bowiem, oprócz przewlekłych problemów żołądkowo-jelitowych, jak wzdęcia, biegunki, zaparcia, zespół jelita drażliwego czy mdłości, przyczyną problemów o charakterze metabolicznym jak nadwaga czy cukrzyca typu 2.

 Szacuje się, że na alergię typu III (IgG-zależną), która  polega na nieprawidłowej i nadmiernie nasilonej reakcji systemu odpornościowego na naturalne, nieszkodliwe składniki żywności cierpi aż 45 proc. Europejczyków i Amerykanów. Charakterystyczną cechą alergii pokarmowej IgG-zależnej są opóźnione reakcje obronne, które pojawiają się 8 do 72 godzin po spożyciu pokarmu. Taka opóźniona reakcja często pozostaje nierozpoznana przez całe życie. Ze względu na opóźnienie reakcji alergicznej, większość dotkniętych nią osób jest nieświadoma faktu, że ich przewlekłe problemy zdrowotne są ściśle powiązane z reakcjami alergicznymi na pokarm.
Mechanizm reakcji alergii pokarmowej typu III, w której, w odróżnieniu od powszechnie znanej tzw. alergii IgE-zależnej, pośredniczą przeciwciała IgG, przebiega następująco. W wyniku zaburzenia funkcjonowania tzw. bariery jelitowej (np. w zespole jelita przesiąkliwego) następuje penetracja do krwioobiegu składników pokarmowych, niewnikających w warunkach prawidłowych, które rozpoznane zostają przez układ odpornościowy jako antygeny pokarmowe (alergeny) i indukują wytworzenie swoistych dla siebie przeciwciał typu IgG. W krążeniu wytworzone przeciwciała IgG swoiście wiążą indukujące ich powstanie alergeny, prowadząc do powstania kompleksów przeciwciało-antygen (alergen). Kompleksy deponowane są w tkankach organizmu chorego. Przetransportowane przez krew do tkanek i organów, kompleksy powodują i podtrzymują przewlekłe stany zapalne. W przypadku wysokiego stężenia kompleksów, objawy są na tyle silne, że można mówić o alergii pokarmowej zależnej od IgG, czyli alergii typu III. Odpowiada ona nie tylko za nadwagę, problemy żołądkowo-jelitowe czy cukrzycę typu 2, ale również może powodować: nadciśnienie, zespół przewlekłego zmęczenia, depresję, agresję, stany lękowe, ADHD (zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi) u dorosłych i dzieci, bóle i zawroty głowy, atopowe zapalenie skóry, łuszczycę, świąd skóry, choroby reumatyczne, bóle mięśni, kości i stawów oraz fibromialgię (punktowe bóle mięśniowe połączone z uczuciem zmęczenia).
Oznaczenie przeciwciał klasy Ig-G swoistych dla antygenów (alergenów) pokarmowych umożliwia test ImuPro 300 dostępny także w Polsce. Z zasady, w oparciu o uzyskany wynik, należy odciążyć układ odpornościowy przez eliminację z diety produktów spożywczych wywołujących reakcję alergiczną typu III. Korekta diety, polegająca na bezterminowej (w rzadkich przypadkach) lub tymczasowej eliminacji produktów spożywczych, ustalana jest przez lekarza lub dietetyka. Prawidłowe postępowanie prowadzi do znacznego złagodzenia lub całkowitego zaniku objawów chorobowych, np. skutecznego pozbycia się nadwagi. Skuteczność diety eliminacyjnej w przypadku przewlekłych dolegliwości związanych z alergią IgG-zależną, wynosi 80 proc.