Będzie wyższy podatek na cukier?

as

Eksperci Światowej Federacji Diabetologicznej zaapelowali do przywódców grupy G20 o większe zaangażowanie w walkę z epidemią otyłości i wynikającej z niej cukrzycy.

Prezes Światowej Federacji Diabetologicznej uważa, że walce z otyłością i cukrzycą pomoże wyższa akcyza na cukier. fot. Archiwum IDF
Zdaniem dr Petry Wilson, prezes Światowej Federacji Diabetologicznej (IDF), cukrzyca staje się nie tylko ogromnym problemem społecznym, ale przede wszystkim dużym ryzykiem i obciążeniem gospodarczym. Prezes IDF zaapelowała do przywódców państw grupy G20, którzy spotkali się w tym tygodniu na szczycie w Turcji, o większą współpracę i zaangażowanie państw rozwiniętych w walkę z otyłością. Jej zdaniem kluczowym rozwiązaniem byłoby wprowadzenia wyższych podatków na cukier oraz jego wyroby.

Petra Wilson przytoczyła najnowsze statystyki, według których w 2040 roku co dziesiąta osoba na świecie będzie zmagać się z cukrzycą i jej powikłaniami, a wydatki na opiekę nad pacjentami diabetologicznymi wydawać będziemy przeszło 802 mld dolarów wobec 673 mld dolarów wydawanych obecnie.

Szefowa IDF przyznała jednocześnie, że ma świadomość wielu problemów, jakie mogą nastręczać nowe regulacje podatkowe i opór, jaki w tym obszarze okazać może branża spożywcza. Podkreśliła jednak, że skoro udało się zbudować świadomość dotyczącą szkodliwości tytoniu i jego wyrobów oraz zdecydowanie wyżej go opodatkować, to podobne kroki należy podjąć w przypadku cukru.