Nauka | kk | 13 lipca 2017, 9:30

Słodycze w ciąży? Twoje dziecko może mieć alergię!

Naukowcy odkryli związek między spożyciem cukru a wystąpieniem astmy jest konsumpcja dużej ilości fruktozy,
fot. pixabay.com

Duże ilości cukru spożywanego w ciąży zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia alergii u potomstwa. Brytyjscy naukowcy przeprowadzili badanie na 9000 kobiet. Wykazano, że u kobiet, które spożywały duże ilości cukru w ciąży ryzyko wystąpienia astmy alergicznej u dziecka było dwukrotnie większe niż u ciężarnych, które konsumowały niewielkie ilości cukru.

Seif Shaheen z Uniwersytetu Londyńskiego uważa, że nie można uznać spożycia dużej ilości cukru w ciąży za główną przyczynę występowania alergii bądź astmy alergicznej u dzieci. Jednak ze względu na  styl odżywiania popularny  na Zachodzie, należy uważnie badać tę hipotezę.

Teorią mogącą sugerować związek między spożyciem cukru a wystąpieniem astmy jest konsumpcja  dużej ilości fruktozy, która przyczynia się do odpowiedzi immunologicznej organizmu. W konsekwencji dochodzi do rozwinięcia się zapalenia płuc.

Zdaniem innego specjalisty, dr Sheena Cruickshank z Uniwersytetu w Manchesterze, kolejne badania powinny uwzględniać różne czynniki ryzyka wywołujące alergię u dzieci, m.in.: zetknięcie się z drobnoustrojami, czy rodzaj pitego mleka. Z pewnością pozwoli to na lepsze zweryfikowanie związku między dietą kobiety ciężarnej a wystąpieniem alergii u potomstwa.

Źródło:newscientist.com


Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki. Rozumiem