Nauka | JG | 26 kwietnia 2017, 12:01

Białostoccy naukowcy na łamach cenionego Scientific Reports


fot. http://www.umb.edu.pl

Na łamach cenionego czasopisma Scientific Reports ukazały się wyniki badań białostockich naukowców opisujące związek białek rybosomalnych z adaptacją tych bakterii do wzrostu w różnych temperaturach. Ich badania rzucają nowe światło na ewolucję tej grupy bakterii łącząc dotychczasowy stan wiedzy z fundamentalnymi strukturami komórkowymi jakimi są rybosomy

Od broni biologicznej i zabójczy wąglik, poprzez zatrucia pokarmowe oraz probiotyki, aż po środki owadobójcze, tak w wielkim skrócie wygląda portfolio bakterii z grupy Bacillus cereus, będących obiektem zainteresowania naukowców z Zakładów Mikrobiologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku oraz Uniwersytetu w Białymstoku.

 „Temperatura jest jednym z głównych czynników ograniczających namnażanie bakterii, a zdolność do wzrostu w bardzo niskich lub wysokich temperaturach jest złożonym procesem kontrolowanym na wielu poziomach funkcjonowania komórki, często z wykorzystaniem tzw. białek opiekuńczych ochraniających pozostałe elementy komórkowe” - mówi dr Krzysztof  Fiedoruk z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.

W związku z tym wyróżniamy „lubiące” zimno bakterie psychrofilne oraz rosnące w temperaturach >50°C drobnoustroje termofilne, pomiędzy którymi plasuje się znakomita większość bakterii chorobotwórczych dla człowieka, czyli tzw. mezofile. W przypadku laseczek z grupy Bacillus cereus temperatura odegrała kluczową rolę w ich ewolucji, prowadząc do zróżnicowania tej grupy na tzw. termotypy. Stąd też znajdziemy tutaj zarówno laseczki termofilne/termotolerancyjne, takie jak będące przyczyną zatruć pokarmowych B. cytotoxicus i emetyczne szczepy B. cereus, laseczki mezofilne – wysoce chorobotwórcza dla ludzi i zwierząt laseczka wąglika (B. anthracis) oraz „owadobójcza” laseczka turyngska (B. thuringiensis), jak również psychrofilne gatunki B. weihenstephanensis i B. mycoides. Odpowiedzialne za ten proces mechanizmy adaptacyjne nie zostały jednak poznane.

„Nasze badania wsparte wynikami analiz bioinformatycznych rzucają nowe światło na ewolucję tej grupy bakterii łącząc dotychczasowy stan wiedzy z fundamentalnymi strukturami komórkowymi jakimi są rybosomy dostarczając jednocześnie biomarkerów do szybkiej identyfikacji i/lub różnicowania poszczególnych termotypów oraz wytyczając nowe kierunki badań w zakresie wpływu temperatury na ewolucję drobnoustrojów” - dodaje prof. Izabela Święcicka prorektor ds. nauki Uniwersytetu w Białymstoku.

Link do artykułu:
https://www.nature.com/articles/srep46430



Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki. Rozumiem