Profilaktyka | JG | 23 stycznia 2017, 8:20

Będą edukować jak się zdrowo żywić

Specjaliści będą doradzać jak się odżywiać, żeby jak najdłużej zachować zdrowie.
fot. archiwum

W Instytucie Żywności i Żywienia powstało Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, które ma stanowić źródło rzetelnej wiedzy na temat żywności, żywienia i zdrowego stylu życia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ) powstało z inicjatywy Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) w ramach projektu ,,Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”, znanego szerzej pod nazwą Zachowaj Równowagę, realizowanego w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy (SPPW).
 
Stworzone przy wsparciu finansowym Szwajcarów NCEŻ, będzie następnie finansowane przez Ministerstwo Zdrowia w ramach Narodowego Programu Zdrowia.

Tworzą je naukowcy, lekarze i dietetycy z IŻŻ, którzy na co dzień prowadzą badania dotyczące m.in. składu i wartości odżywczej żywności, a także stanu odżywienia i sposobu żywienia Polaków. Ponadto, opracowują dla polskiej populacji normy i zasady zdrowego żywienia oraz stylu życia. Mają też codzienny kontakt z pacjentami wymagającymi leczenia i tworzą zalecenia dla pacjentów z chorobami żywieniowozależnymi, m.in. w otyłości, nowotworach, nadciśnieniu tętniczym, cukrzycy, osteoporozie.
 
Celem Centrum Edukacji Żywieniowej jest umożliwienie wszystkim dostępu do wiarygodnych i praktycznych informacji na temat żywności, żywienia i zdrowego stylu życia. Działalność NCEŻ ma pomóc Polakom zachować formę i uzyskać optymalny stan zdrowia, poprzez wdrożenie do codziennego życia zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.
Na stronie internetowej www.ncez.pl można znaleźć wiele praktycznych informacji oraz skorzystać z porad doświadczonych lekarzy, dietetyków i naukowców. Do dyspozycji wszystkich zainteresowanych są tam m.in. aplikacje na smartfony, filmy video, a także broszury czy konkretne propozycje jadłospisów.

Eksperci NCEŻ wyjaśniają też na stronie, jak i dlaczego warto czytać i porównywać etykiety produktów spożywczych oraz w jaki sposób zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób dietozależnych, które dotykają coraz większą liczbę Polaków. Doradzają także, jak zadbać o prawidłową dietę dzieci, młodzieży, dorosłych i seniorów.




Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki. Rozumiem