Fakty, onkologia | MG | 12 stycznia 2017, 23:43

Nutella znika ze sklepowych półek

Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności ostrzega: nutella może powodować raka
fot. pixabay.com

Jak podaje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, Nutella, popularny na całym świecie krem czekoladowy marki Ferrero, zawiera czynniki rakotwórcze. Sieci włoskich sklepów postanowiły wycofać Nutellę ze sklepów.

Informacje na temat pojawiły się już w maju ubiegłego roku. Chodzi o wykorzystywany do produkcji Nutelli olej palmowy, który podgrzany do 200 stopni Celsjusza, stwarza ryzyko wystąpienia raka. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, regularne spożywanie kremu, nawet w umiarkowanych ilościach, może wywołać nowotwór.

Część włoskich sklepów, w tym największa sieć supermarketów Coop, postanowiła zbojkotować producenta i wycofała Nutellę ze sprzedaży, jednak przedstawiciele Ferrero nie zamierzają zaprzestać używania oleju palmowego do produkcji kremu, nie ze względu na koszty, ale na jakość produktu. „Produkcja Nutelli bez oleju palmowego byłaby wytwarzaniem substytutu oryginalnego produktu, to byłby krok w tył” - powiedział agencji Reuter Vincenzo Tapella, menadżer działu zakupów Ferrero.

To nie jedyny problem koncernu Ferrero. W ubiegłym roku niemiecka organizacja non-profit domagała się wycofania z rodzimego rynku "Kinder czekolady", w której także wykryto substancje, które mogą powodować raka.

Źródło: Independent. co.uk


Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki. Rozumiem